fbpx

přírodní kámen

Přírodní kámen je nadstandardně odolný materiál s jedinečným designem. Mezi charakteristické vlastnosti patří vysoká odolnost proti poškrábání a přírodním vlivům. Materiál je vhodný pro realizace v interiéru i exteriéru.

VÝHODY kamene

Žula

Žula z velké části tvoří pevné části zemské kůry. Žula se skládá z několika minerálních látek, mezi hlavní z nich patří křemen (35%) a živec (40%). Právě živec v žule rozhoduje o její barvě. Vysoký obsah křemene má vliv na to, že jsou granity poměrně tvrdé. Jsou mnohem tvrdší než mramor, jejich tvrdost je mezi 6. a 7. stupněm na Mohsově stupnici tvrdosti (tvrdá až velmi tvrdá), mají vysokou hustotu a odolnost. Hlavním rysem žuly je zrnitost. Žula může být hrubozrnná, středně zrnitá nebo jemnozrnná. Malé a středně velké kameny granitu mají nižší pórovitost, a proto jsou více odolné. Vzhledem k mineralogickému složení je žula odolná proti většině kyselin, ale i jiným chemikáliím. Žuly jsou relativně tvrdé a pevné horniny a jsou odolné vůči zvětrávání a jsou proto považovány za extrémně odolné vůči povětrnostním vlivům. Žula může mít celou řadu povrchových úprav, které se využívají jak v exteriéru, tak interiéru. Nejjednodušší úpravou je samozřejmě štípaný granit, kdy je plně zachován přírodní vzhled kamene.

Mramor

Mramor je z 95% tvořen kalcitem, dolomitický mramor pak dolomitem. Mramor má výborné tepelné a izolační vlastnosti. Je vhodný například pro podlahy a podlahové topení. V technické praxi jsou mramory dobře opracovatelné a leštitelné, a to hlavně díky nízkému stupni tvrdosti (kolem 3. a 4. příčky na Mohsově stupnici tvrdosti, je tedy měkký až polotvrdý). Hojně ho využívají sochaři, kteří využívají  vlastnosti, že lom světla v kalcitových krystalech způsobuje „voskový“ vzhled povrchu a sochám dodává dojem živého těla. Mramor má ve srovnání s žulou velmi omezenou odolnost vůči chemikáliím. Mramor obecně neodolává kyselinám, tudíž je nutné ho ošetřovat jen přípravky na neutrální bázi.

Kvarcit

Kvarcit obsahuje až 95 % křemenných zrn a má zrnitou, nepravidelnou až mozaikovitou strukturu. Na první pohled je možné si kvarcit splést s mramorem. Kvarcit vzniká regionální metamorfózou jiných hornin. U této přeměny dochází k rekrystalizaci zrn křemene, která následně rostou a zaklesávají se do sebe. Tímto procesem vzniká velmi tvrdá, avšak křehká hornina. Kvarcit se vyznačuje jemnou zrnitostí, která může v zajímavých kresbách přecházet až k hrubší struktuře. Vzhledově se blíží k mramoru, jeho cena je však výrazně nižší. Přesto garantuje dostatečnou pevnost a stálost. To je také jeden z hlavních důvodů, proč se velmi často využívá jako obkladový kámen. Kvarcit je dokonce tvrdší než žula, která má tvrdost 6,5 až 7; kvarcit dosahuje tvrdosti až 7 až 8 dle Mohsovy stupnice tvrdosti (pro srovnání mramor dosahuje jen 3 až 4). Kvarcit je velmi oblíben i pro svou jednoduchou údržbu. Nevyžaduje žádnou speciální péči. Při čištění stačí proud silné vody. Nepoškodí jej ani čistidla obsahující kyselé látky

Napište si o cenovou nabídku

Realizace po celé České a Slovenské republice. Snadná a rychlá dostupnost.  Termíny realizace do 20 dni po odsouhlasení projektu a rozměrů.

Zdroj popisů a fotek Bruno Paul.